Lifestyle

Jak zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny?

Ovoce a zelenina jsou v našem jídelníčku velmi důležité. Obsahují spoustu podstatných vitamínů a minerálů, které přispívají k zdravému organismu a k jeho zdravému fungování. Taktéž posilují naši imunitu, což je důležité hlavně v období, kdy se venku ochlazuje a spoustu lidí začíná trápit nachlazení, chřipky a podobně. Také obsahují vysoké procento vlákniny, které je zase důležité pro správné trávení a fungování našich střev.

Zeleninu si dejte ideálně ke každému jídlu, co za den sníte. Můžete si udělat jednoduchý zeleninový salát, či si zeleninu jen tak nakrájet. Pokud vám ale neochucená syrová zelenina moc nejede, nevadí. Dochuťte si ji. Můžete si udělat domácí dresing, například z bílého jogurtu, česneku a koření. Výborné také je promíchat zeleninu s trochou olivového oleje.

zelenina

Pokud ale syrovou zeleninu obecně moc nemusíte, zvolte jiný tip úpravy. Zeleninu můžete dusit, péct či restovat. Pokud si připravujete například maso, přihoďte k němu ještě oblíbenou zeleninu a tepelně ji upravte. Uvidíte, že se jedná o velkou pochoutku. V období grilování je grilování zeleniny velmi populární. Skvělá je například kukuřice, cukety nebo lilek.

Ovoce konzumujte alespoň dva kusy denně. Může to být například jeden banán a jedno jablko, či například hruška a hrst malin. Bobulovité ovoce má obecně nižší obsah kalorií, proto pokud můžete a chutná vám, konzumujte hlavně tento tip ovoce. Jestli už skončila sezóna, zakupte mražené, které můžete přidávat i do různých pokrmů. Ovoce je výborné, pokud ho přidáte do jogurtu, tvarohu, musli, jako ozdobu k palačinkám, vaflím nebo si z něj třeba uděláte smoothie.

ovoce

Trápí vás ceny ovoce a zeleniny v supermarketech? Není divu. Ceny se pomalu šplhají opravdu na astronomické částky, a ne každý z nás si může každý den dovolit čerstvé ovoce a zeleninu. Sáhněte proto po mražených variantách, které jsou levnější, ale stále mají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Ovoce, pokud možno kupujte čerstvé a vyhýbejte se například sušenému, které často obsahuje navíc cukr nebo olej.